A telefonos interjú sikere


"Egyetlen ostoba kérdés létezik: az, amit az ember elmulaszt feltenni."
(Stephen King)


Hogyan legyen sikeres a telefonos interjú?

A telefonos interjú segítséget jelenthet az interjúztató számára abban, hogy az önéletrajz mögé lásson, és némi képe legyen az állásra pályázóról. Fontos tehát, hogy az előszűréseket és a telefonos interjúkat is ugyanolyan komolysággal kezeljék az állásra jelentkezők, mint a személyes találkozást. Itt persze nincs akkora szerepe a külső megjelenésnek, azonban az asszertív szemlélet mindkét esetben elősegítheti a sikeres kommunikációt a minket kérdezővel.

A telefonos interjú ne legyen alsóbbrendű!Készülj úgy, mint egy személyes találkozóra!

Készülj és gyakorolj telefonos állásinterjú előtt. Szánj annyi időt a felkészülésre, mintha személyesen találkoznál leendő munkáltatóval vagy az interjúztatóval. Végezz kutatómunkát a vállalattal kapcsolatban. Fogalmaz meg magadban, hogy hogyan tudnnál a cég sikeréhez hozzájárulni.

Használd ki az előnyeit, hiszen erre az interjúra szinte még jobban fel lehet készülni, mintha szemtől szemben ülnél az interjút tartó cég embereivel, puskázhatsz mivel az össze gyűjtött információk ott lehetnek előtted és felvehetd  a fonalat, ha menet közben leblokkolsz.
A telefonos interjú előnyt nyújthat azoknak, akik hajlamosak izgulni egy-egy interjú alkalmával.
Itt nem vizslatnak kérdező tekintetek. Végezetül állíts össze egy listát azokból a kérdésekből, amit szívesen feltennél, ha alkalom adódna rá.


Ne beszélj túl sokat! - A kevesebb néha több

Az állásinterjú kapcsán jusson eszünkbe, hogy két fülünk van és egy szánk, tehát az interjú nagy részében hallgassunk figyelmesen, és amikor kérdeznek, válaszoljuk meg a kérdéseket. A legjobban sikerült interjúkon általában az interjúztatók beszélnek. Jelöltként a kérdések megválaszolása mellett igyekezz kideríteni, hogy milyen munkaerőt keresnek az adott pozícióra. Ezzel az információval lehetsz a legjobb jelölt az állásra.

Az ördög a részletekben rejlik                                                                                      

Előfordulhat, hogy az interjúztató egy másik városban vagy esetleg egy másik időzónában helyezkedik el, ezért vegyük figyelembe az interjú megbeszélésénél, hogy mindenkinek megfelelő-e az időpont. Ha esetleg külföldi munkaadóval egyeztetsz, győződj meg róla, hogy nem értettétek félre egymást, az időpontot illetően.
Kérd el az interjúztató telefonszámát (vonalas és mobil számát egyaránt), hogy te is fel tudd venni a kapcsolatot, amennyiben szükséges lenne. Menj biztosra, ne ezen múljon, hogy nem éri el a munkaadót!



Mutasd ki lelkesedésed és érdeklődésed a pozíció iránt!

Általában a telefonos állásinterjú célja az, hogy személyesen is meg akarjon ismerkedni egymással a két fél. Éppen ezért, ha a munkaadó felkeltette az érdeklődésed, mutass elhivatottságot és lelkesedést a munka iránt. Az interjú végeztével legyél érdeklődő, kérdezze meg, hogy mi lesz a következő lépés, mikor számíthatsz visszajelzésre.

Higgy magadban! Ne abból indulj ki, hogy hibázni fogsz!

Tegyél meg minél többet a lelki nyugalma dérdekében egy csendes, szeparált helyet keress az interjú idejére. Amennyiben lehetséges, vonalas telefonon intézd a hívást, mivel a mobil telefonokkal sokkal több kellemetlenség adódhat.
Távolítson el minden zavaró tényezőt arról a helyről, ahol az interjú idején tartózkodsz majd, hogy minél kevesebb dolog vonja el a figyelmet a beszélgetésről. Öltözz fel úgy, mintha egy személyes állásinterjúra mennél, hogy ezzel is fel tudjad venni a szituáció hangulatát. Mosolyogj – mert azt a vonal másik végén lévő interjúztató is érezni fogja a hangod kisugárzásából – és legyél lelkes.
Válasssz olyan testhelyzetet, mely az eseményhez méltó, ne fogd vissza a non-verbális kommunikációt sem, mert bár az interjúztató nem fogja látni a gesztikulációt, de a beszéd hevületéből érezni fogja a lelkesedést.


Végezetül, higgy magadan, hogy TE VAGY a legmegfelelőbb jelölt az állásra. Ha nem bízunk saját magunkban, senki más sem fog. Legyél felkészült, legyen önbizalmad, feltételezzed, hogy sikerrel fogsz járni, ez a pár apróság lehet a telefonos interjú kulcsa!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések