Családbarát munkahely



Ki számít családbarát munkaadónak? Hogyan lehet őket megtalálni?

- Családbarát munkahelyen olyan feltételek között dolgozhatunk, melyek elősegítik számunkra az otthoni és a munkahelyi kötelezettségeink összehangolását. Azok a munkahelyek, amelyek tiszteletben tartják a családi kötelezettségeinket.
Állami szinten évente kiírják a Családbarát munkahely pályázatot, érdemes a győztesek listáját áttekinteni. Vannak olyan munkáltatók is, melyek nem rendelkeznek ezzel az emblémával, mégis családbarátnak számítanak.
Ahol például a céges megmozdulásokat a családosok részére is szervezik, ahol gyerekprogramok is vannak, ahol a cafetéria rendszer része az őszi iskolakezdéshez való hozzájárulás, ahol megoldható a rugalmas munkaidő, lehetőség van részmunkaidőre vagy távmunkára, vagy a fenti szempontok közül többet is megvalósítani látunk, ott is családbarát munkahellyel lehet dolgunk.
Ha van a munkahelyen egy játszószoba, vagy ami még gyanúsabb: egy bölcsőde, óvoda az ott dolgozó embereknek, akkor szintén családbarát hozzáállásról lehet szó.
Ha a leendő főnökünk irodája falát sok fotó díszíti a saját gyerekeiről, és kedvesen érdeklődik arról, hogy nekünk mennyi van, és hány évesek, akkor jó esély lehet arra, hogy családbarát a munkahelyi légkör.

Erről értesülhetünk informálisan is: ha egy már ott dolgozó személy ajánl be minket egy pozícióra, megkérdezhetjük tőle, hogy mik a tapasztalatai a fenti témákkal kapcsolatban.

Ha azonban az állásinterjú során olyan kérdést kapunk, hogy ki vigyáz a beteg gyerekre, ha mi dolgozunk, vagy hogy ki megy el érte a bölcsibe/oviba délután, akkor valószínűsíthető, hogy inkább a munkaadónak egy olyan emberre van szüksége, aki rendszeresen be tudja vállalni a túlórázást is, ha kell, nem pedig olyanra, aki a rendes munkaidejéből is alkalomszerűen le-le csíp, ha az otthoni kötelezettségek ezt kívánják tőle..

http://www.profession.hu/cikk_rovid_hirek/20131004/inkabb-a-nagy-cegek-veszik-vissza-gyed-utan-a-kismamat/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések