Meghökkentő tippek álláskeresőknek


szerző: Jobline

Azt mindenki tudja, hogy precíz, tömör, áttekinthető szakmai életrajzot kell írni. Ahogyan azt is, hogy nem nyerő, ha a Facebook-oldaladon fent marad az a sokat lájkolt vicces kép, amin átveszed a Beach Party sörivóbajnokságának vigaszdíját. De azért maradt még pár finomság, amivel álláskeresőként érdemes tisztában lenni.
Amikor jelentkezel egy állásra, kezdetben kiegyenlítetlen a helyzet. Tudod, hogy te vagy a legalkalmasabb ember a feladatra – de ők még nem. Be kell bizonyítanod, mi mindenre vagy képes. Ebben segítünk most: a legdörzsöltebb HR-esek tanácsait gyűjtöttük össze.
  • Pályázz hétfőn. Az életmódguruk nagyjából ötven éve hirdetik, hogy a fogyókúrát hétfőn érdemes elkezdeni. Talán furcsán hangzik, de ugyanez áll az álláskereső pályázatok benyújtására is. A bright.com álláskereső site legalábbis váltig állítja, hogy a hétfőn beküldött jelentkezések nagyobb eséllyel kerülnek az iktató helyett a megfelelő kezekbe, mintha valakinek csak szerdán vagy csütörtökön esik be a pályázata.
  • Már a portást is nyűgözd le. Ha állásinterjúra megyünk, természetesen a HR-munkatársat szeretnénk meggyőzni, hogy mi vagyunk az ő embere. A cégek azonban ravaszak! Egyre gyakrabban fordul elő, hogy már az előcsarnokban ülő munkatárs azt figyeli, milyen a megjelenésünk, hogyan adjuk elő magunkat. A legelső benyomás is döntő lehet, a kiválasztás akár rögtön a küszöb átlépése után megkezdődhet.
  • Úgy fogj kezet, mint egy isten/nő. Egy vezérigazgató, akinek a cége szerepel a Fortune magazin 500-as listáján, egyszer elárulta, hogy nála két egyformán zseniális pályázó közül az kapja meg a munkát, akinek meggyőzőbb a kézfogása. Ha eddig nyirkos döglött halat nyújtottál előre kézfogáskor, gyorsan kezdj el dolgozni a problémán!
  • Tükrözd, amit a HR-es csinál. A flörtölésnél fényesen beválik ez a módszer, és mivel az állásinterjú is egyfajta pávatánc, itt is működik. Például ha a HR-es csillogó szemmel, élénken gesztikulálva magyaráz, vedd át ezt a dinamikus stílust, mert ennek köszönhetően ösztönösen rokonszenvesnek fog találni. Hasonló a hasonlónak örül.
  • Figyelj oda a testbeszédre. A HR-esek sokoldalúan képzett szakemberek, olvasni tudnak a jelekből. Ha előadod az előző nap interneten talált szöveget, miszerint nyitott személyiség vagy, de közben szorosan zárt a lábad és mereven össze van fonva a kezed a mellkasod előtt, ráadásul kerülöd a szemkontaktust, azonnal lebuktál. Azt kommunikálod, hogy igazából szorongsz ebben a szituációban, és valószínű, hogy majd egy ügyféllel sem jutnál dűlőre. Ne értsd félre! Nem tőled idegen szerepet kell eljátszanod. Az a lényeg, hogy amit mondasz, összhangban legyen azzal, amit a testbeszéded sugall.
  • Adj elő pontos adatokat! Ez különösen akkor hatásos, ha a HR-es mellett már a leendő csoportvezető, esetleg a nagyfőnök is ott ül az interjún. (Ez nyilván nem a második körben lesz, hanem amikor már közelebb vagy a tűzhöz.) A saját eredményeidet ecsetelve ne azt mondd, hogy jelentősen növelted a portál látogatottságát, hanem hogy 78,71 százalékos növekedést értél el a konkurencia szerény 13,66 százalékos gyarapodása mellett. Az általad leendő munkahelyként megcélzott céggel kapcsolatban pedig lenyűgöz, hogy a piaci tortából 42,9 százalékot tudtak kihasítani olyan körülmények között, amikor a szektor bénító 14,73 százalékos mélyrepülésben van. A főnökök megjegyzik azokat, akik hozzájuk hasonlóan pontos számokat tudnak citálni, és mindebből képesek termékeny következtetéseket levonni.
  • Kérdezz vissza! Ha bonyolult vagy szándékosan zavarbaejtő kérdést kapsz (Pl: Hogyan adnál el egy dízelmotoros kerti kapát egy mozgássérült eszkimónak?), ne ess pánikba, és semmiképpen ne mondd azt reflexből, hogy „nem tudom”. Kérdezz vissza, kezdeményezz játszmát, próbáld nehezebb helyzetbe hozni a HR-est, mint amilyenben te vagy. Értékelni fogja. Improvizálj bátran, harcolj a végsőkig, így még akkor is tiéd lehet az állás, ha az aktuális játszmát végül nem te nyered.
  • Ne szorongj a következő kérdés miatt. Ez legalább akkora paradoxonnak tűnik, mint amikor valakire ráripakodnak, hogy legyen spontán. Pedig a jó értelemben vett lazaság alapvető fontosságú. P. É. L. Ez legyen a jelszó. Pozitív. Érdeklődő. Lelkes. Ez a hármas attitűd mindig az adott pillanatra vonatkozzon. Ne foglalkozz azzal, milyen letaglózó kérdéssel gyötörhet a következő percben az interjúztató, mert a szorongás megbéníthat.
  • Rakj össze egy bemutatkozó videót. A multimédia korában már egy viszonylag szerény képességű okostelefonnal is olyan frappáns bemutatkozó videót lehet készíteni, amelynek láttán még Steven Spielberg is elmorzsolna egy könnycseppet örömében. Trombitáld össze a barátaidat a réten vagy zárkózz be a szobádba egyedül, és mutasd meg a kamerának, hogy te vagy az ideális jelölt a posztra. Nem baj, ha nyers, ha suta, ha vágatlan, de jöjjön le belőle, hogy nélküled a cég semmiképpen nem hághatna szédítő magasságokba.
Meglátod, nélküled nem is mernek majd nekivágni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések