Álláskeresés év végén?

Egyre közeledik a karácsony, legtöbbünk már az ajándékok beszerzésével foglalatoskodik. Akinek maradt még szabadsága, igyekszik ilyenkor kivenni és készülni az ünnepekre.
Vannak azonban olyanok, akik saját döntésükből vagy elbocsátás miatt éppen ebben az időszakban keresnének állást – sokszor talán pont azért, hogy legyen miből ajándékot vásárolni a szeretteiknek. Gyakran hallom a kérdést: van értelme egyáltalán decemberben önéletrajzot küldeni bárhova is? Megnézi azt valaki, lehet számítani állásinterjúra ilyenkor? Nézzük meg, mi a helyzet a toborzásban advent idején!

Döntés vagy kényszer?

A legfontosabb dolog tisztázni a helyzetünket, mielőtt az alapkérdésre keresnénk a választ: a magunk döntéséből kifolyólag aktuális az álláskeresés vagy külső körülmények hatására vagyunk kénytelenek új munkahely után nézni? Ugyanis ha saját elhatározásunk eredményeképp szeretnénk váltani – azaz feltehetően jelenleg is van munkahelyünk – akkor hasznosabb az ünnepi időszakot a pihenésre, feltöltődésre szánni. Kikerülve a napi mókuskerékből az ember sokkal könnyebben át tudja gondolni, mihez is kezdene a jövőben, milyen pozícióban szeretne dolgozni leendő munkahelyén. A rokonlátogatásoknak ilyenkor komoly hozzáadott értékük lehet, hiszen minél több bennünket jól ismerő emberrel beszélgetünk, annál több impulzus ér bennünket, ami segít a lehető legjobb döntés meghozásában. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk tehát, hogy mi magunk szeretnénk váltani, akkor nem feltétlenül fontos intenzív keresésbe fogni az utolsó hetekben, de mindenképpen töltsük fel önéletrajzunkat a lehető legtöbb önéletrajzi adatbázisba, mert ezzel további plusz esélyt adunk önmagunknak és a munkaadóknak, hogy ránk találjanak akár december utolsó napjaiban is.

Ha muszáj munkát találni

Abban az esetben, ha rajtunk kívül álló okok miatt kell új állás után néznünk, akkor természetesen más a helyzet, ilyenkor igenis fontos, hogy intenzíven pályázzunk és azt a napi fél-egy órát állásokra való jelentkezéssel töltsük. Nem kell megijedni attól, hogy év vége van, számos olyan hirdető cég van, akinek mostanra maradt ideje, anyagi kerete a bővüléshez, vagy ebben az időszakban kezdi el a szervezeti átalakításokat, ami új nyitott állásokat eredményezhet. Azzal azért érdemes számolni, hogy ilyenkor kicsit lassabban haladhat a folyamat; elképzelhető, hogy később kapunk csak visszajelzést pályázatunkra. Ez semmiképpen ne szegje kedvünket, mert ha az interjúk esetleg át is csúsznak januárra, akkor is nagyobb esélyünk van rá, hogy behívjanak, ha előbb küldjük el jelentkezésünket. Sőt, az is megtörténhet, hogy két ünnep között szeretne interjúzni velünk a hirdető cég, ilyenkor igyekezzünk alkalmazkodni elfoglaltságainkat mérlegelve. Hatalmas előnyre tehetünk így szert, hiszen rugalmasságunkról, álláskeresési szándékaink komolyságáról, lojalitásunkról már ezzel meg is győzzük a leendő munkaadót (jelen sorok szerzője is vett részt utolsó körös interjún és kapott munkaszerződés-tervezetet december 23-án).
Akár mi magunk döntöttünk úgy, hogy 2015-ben új életet kezdünk és munkahelyet váltunk, akár nem várt változások eredményeképpen válunk szabaddá a munkaerőpiacon, érdemes résen lenni és figyelmet szentelni a munkakeresésnek. Hiszen azáltal, hogy ebben az időszakban sokan nem veszik már annyira komolyan a rendszeres pályázást, lassítanak a tempón, komoly előnyhöz juttathatjuk magunkat azzal, ha aktívan keressük a lehetőségeket, de legalábbis teszünk néhány lépést annak érdekében, hogy jövőre minél hamarabb találjunk rá álmaink munkahelyére.
Békés, Boldog Ünnepeket és sikeres karriert kívánunk minden kedves Olvasónknak 2015-re!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések