Csapatjátékos vagy?





Ma már szinte minden önéletrajzban, motivációs levélben, letölthető sablonban, álláshirdetésben szerepel a „bűvös páros”: önállóan dolgozni tudó, és csapatjátékos.

Lássuk be, ha mindenki mindenhová beírja, ezt már senki sem veszi komolyan: aki kéri, azért kéri, mert „szokták”, aki beírja, azért írja be, mert „kérik”. Itt az ideje, hogy visszaadjuk a presztízsét, a valós jelentését ezeknek a jellemzőknek.
Álláskeresőként mondhatjuk: de én tényleg csapatjátékos vagyok! Rendben, ezt le kell írni a motivációs levélben, hozni kell rá példát, milyen csapatban, hogyan működtél együtt másokkal, hogyan támogattad a közös cél elérését? Milyen volt a csapat, amiben csapatjátékos voltál? Milyen szerepet töltöttél be a csapatban? Milyen hatással vagy a többiekre egy csapatban? Mások milyen hatással vannak rád? Mi volt a közös cél, milyen eredménnyel értétek el, és te ehhez mit tettél hozzá? Ha ezeket mind leírod, már nem csak egy üres lózung a csapatjátékosság.
A csapatjátékosság mellett az önállóan dolgozni tudást is meg kell tudni mutatni: csapaton belül is lehet valaki önálló: ha kaptál egy problémát, aminek a megoldásra rád várt, de a csapatnak is szüksége volt rá, hogyan kezelted? Beavattál mindenkit abba, hogyan haladsz a megoldás felé, vagy csak prezentáltad a megoldást határidőre? Kértél határidőt, vagy megadták?
Látható, hogy a sablonos kijelentések is megtölthetők tartalommal, ha valóban komolyan gondoljuk azt a jellemzőt, ami sablonossá vált. Álláspályázatokban mindenképpen így kell megközelíteni egy-egy ilyen elvárást. Bosszantó, hogy sablonos, és mindenki ezt kéri, de ha megtöltjük a magunk egyéniségével, máris lehetőséggé válik a problémás felvetés.
Állásinterjún is érdemes ezt a hozzáállást követni: tudjunk meg mindent a „csapatról”, ahová a csapatjátékost keresik! Ne féljünk kérdezni arról, kikkel kell együttműködni cégen belül, hogyan születnek a döntések (közösen, vagy vezető dönt egy személyben), mekkora önállóságot kaphatsz egy-egy területen, hogyan határozzák meg a feladatok határidejét, van-e igényük arra, hogy a munka folyamatát is lássák, vagy a végeredmény érdekes csak? Ez pozíciónként, szakmánként, munkakörönként és főleg: egyénenként változó lehet, így mérheted fel igazán jól, neked való-e az adott állás, vagy sem.
Magadat is ezen elvek mentén érdemes bemutatni: milyen csapat volt, te milyen szerepet töltöttél be a csapatban, mit tettél, ha nem volt egyetértés, hogyan érveltél a magad álláspontja mellett, érveltél-e egyáltalán, vagy elfogadtad másét? Meg tudod-e őrizni a nyugalmad egy ideges környezetben, vagy mások idegessége rossz hatással van rád? Inkább kreatív vagy inkább konzervatív megoldásokat javasolsz? A közös munka milyen hatással volt a felelősségi körökre, és ez téged hogyan érintett?
Fentiekből látszik: ha komolyan vesszük a feladatot, és az álláshirdetés szerinti jellemzőket tényleg meg akarjuk mutatni magunkról, akkor hiába a sablonos elváráslista, a sablonos válasz, az egyéniséged megmutatására van lehetőséged, tehát élj vele. 
  • Megjelent: 2015/02/13
  • Publikálta:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések