Hogyan jelentkezzünk egy cég több álláshirdetésére egyszerre

Egy cég több álláshirdetésére jelentkezni? Ezt is lehet!

mikor álláskeresőként böngésszük az álláshirdetéseket, időnként beleütközünk ilyen dilemmába: egy cég több állást is hirdet, amit be tudnánk tölteni. De illik-e egyáltalán több állásra jelentkezni egy cégen belül?
Mit lát ebből a hirdető cég? Hogy minden mindegy, csak legyen már állásunk? Vagy nem figyeltünk oda? Vagy szerencselovagként mindenre jelentkezünk, ami csak elénk kerül? Ezeket a feltételezéseket egyetlen módon lehet elkerülni: őszintének kell lenni.

Hogyan jelentkezzünk több hirdetésre egyszerre?

Ha állásportálon találtuk az adott cég hirdetéseit, figyeljünk arra, milyen e-mailcímre kérik a jelentkezést. Ha különböző e-mailcímek vannak, mind a kettőre (többre) el kell küldeni, ugyanazt az álláspályázati anyagot. Az álláspályázati anyag az önéletrajz mellett egy olyan motivációs levélből áll, amiben leírod, hogy láttad az álláshirdetésüket X és az Y pozícióra is, ezúton jelentkezel, mert úgy érzed, ezeket a feladatokat el tudod látni, majd a megpályázott pozíciókhoz egy-egy bekezdésben írd le, miért is lennél alkalmas rá: tanulmányaid, eddigi tapasztalataidból a legerősebbeket, leginkább a hirdetett pozícióhoz hasonlókat írd le. Ha az adott cég honlapján láttál több megfelelő hirdetést, az eljárás hasonló: itt előfordulhat, hogy ugyanarra az e-mail címre kell küldeni a jelentkezést (jellemzően job@… vagy allas@… címre).
Álláshirdetésekben időnként kérnek fizetési igényt, ami nagyon nehézzé teszi a dupla/többszörös jelentkezést. Nehéz fizetési igényt úgy meghatározni, hogy a pozíciók és a hozzá tartozó feladatok, felelősségi körök eltérők lehetnek, a tapasztalataid egyik pozícióra erősebb érvként szolgálnak, mint a másikra. Az ilyen álláspályázatokban a fizetési igényre egy minimum összeget kell beírni, jelezve, hogy a hirdető által neked kínált feladatkört részletesen megismerve szeretnéd a végleges fizetési igényed megbeszélni velük. Fontos, hogy itt egyeztetésről írj, ne pedig arról, hogy akkor majd egy újabb igénnyel állhatsz elő. Ezzel eléred, hogy tudják mérlegelni, megfelelsz-e az általuk elképzelt költségkeret szerint, de nyitva hagyod a kérdést, hogy a feladatok és felelősségi körök ismeretében újratárgyaljátok a juttatásaidat.

Az álláshirdető válasza

Amennyiben a jelentkezésed érdekes számára, meg fog keresni. Ebben az esetben fontos tisztázni, hogy ha állásinterjúra hívnak, melyik pozícióra gondolnak. Ennek tudatában kell készülni az interjúra: a tanulmányaid és tapasztalataid mentén érvekkel felkészülni.

Egy lehetséges következmény

A munkáltató is hatékony és költségben is ésszerű megoldásra törekszik, a kiválasztás során megváltoztathatja az elképzeléseit, ha az tűnik hatékonynak. Megtörtént már, hogy egy ilyen dupla jelentkezés miatt a két elképzelt pozíció feladatait és felelősségi köreit átszervezték, mert a jelölt megfelelő volt mindkettőre, de a költségei miatt újra kellett gondolni a struktúrát. Az eredmény az lett, hogy a jelöltet operatív, senior pozícióra vették fel, amiben a két elképzelt pozíció magasabb képzettséget igénylő feladatait és felelősségi köreit kellett ellátnia, és mellé egy asszisztensi pozíciót hoztak létre, amire könnyen találtak jelentkezőt. Így a két pozíció összköltsége azonos maradt, de a költségek és feladatok elosztása másképp alakult, mint eredetileg tervezték. Ennek az esetnek pozitív tanulsága: sose féljünk egy állásinterjún elmondani, mit szeretnénk, mihez értünk, milyen tapasztalataink vannak, miért lennénk megfelelőek akár mindkét pozícióra.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések