Így készülj fel a telefonos állásinterjúra


Igy-keszulj-fel-telefonos_150x150Az angol nyelvű állásinterjú egyik gyakori kiegészítője a telefonos interjú, ahol a pályázónak a hallás utáni szövegértési képességére kell hagyatkoznia. A telefonos interjú egyszerűnek tűnik, ugye?
Nem kell kiöltözni, elutazni a cég központjába, ehelyett elég otthon, a kedvenc székedből válaszolgatni a kérdésekre. Azonban, ha nem készülsz fel rendesen, a telefonos interjút sokkal könnyebben és gyorsabban elszúrhatod!
A háttérzaj, a cég hiányos ismerete, a kérdésekre adott rossz válaszok drasztikusan csökkenthetik az esélyeidet.
Fontos, hogy te határozd meg a hívás időpontját. Olyan időpontot javasolj, amikor lehetőleg egyedül vagy otthon és kizárólag az interjúra tudsz koncentrálni.
A feladatod most is ugyanaz: meg kell győznöd a vonal másik végén ülő szakembert, hogy alaposan felkészültél, és hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt.
Nos, így készülj fel:

 1. Zárd ki a zavaró tényezőket

A telefonos interjúra egy csendes, nyugodt helyen kerüljön sor, ahol semmi és senki nem zavar és nem vonja el a figyelmedet. A szobában legyél egyedül ilyenkor, a többi családtag, a kutya, meg a macska legyen kizárva.

2. Legyen a közeledben egy pohár víz

Nincs rosszabb, mint amikor a legfontosabb kérdésre adott válaszod előtt elkezd kaparni a torkod, vagy elkezdesz köhögni. Ezt elkerülendő, legyen a közelben kikészítve egy pohár víz, hogy inni tudj néhány kortyot, ha szükséges.

3. Legyen kéznél az életrajzod

Az interjú alatt legyen előtted kikészítve az összes olyan dokumentum, amit korábban elküldtél a cégnek (életrajz, motivációs levél, nyelvvizsgák, stb.). Ha belekérdeznek valamibe, ne kelljen például egy időponton gondolkodnod.

4. Legyen kéznél toll és papír

Elképzelhető, hogy valamit le kell írnod a beszélgetés során. A telefonos interjú egy felfokozott vizsgahelyzet, könnyű utána elfelejteni, hogy miben állapodtatok meg, ezért készíts magadnak jegyzeteket.
blog_reklam

5. Ne szólítsd a keresztnevén az interjúztatót

Az interjúztatót lehetőleg a pozíciója szerint szólítsd (osztályvezető asszony). Ha csak nem engedi meg az interjú elején, ne szólítsd a keresztnevén.

6. Figyelj, gondolkodj és beszélj lassan

A telefonos interjú alatt nehezebb odafigyelni, mint a személyesnél, különösen, ha angol nyelven kérdeznek. Ezért légy biztos abban, hogy tisztán és világosan érted a kérdést. Ha nem, akkor kérdezz vissza! Amikor válaszolsz, beszélj lassan, tagoltan és érthetően. Teljesen rendben van, ha vársz néhány másodpercet, hogy átgondolod a válaszodat.

7. Ne felejts el a végén kérdezni

A jelöltek többsége a telefonos interjú végén örül, hogy túl van az egészen. De ne felejtsd el, hogy – akárcsak a személyes interjúnál – te is tehetsz fel kérdéseket a vállalatról. Írj fel magadnak kérdéseket és használd ki ezt a lehetőséget arra, hogy többet megtudj a pozícióról.
Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner


  • Megjelent: 2015/07/27
  •  
  • Publikálta: 
  • Megjegyzések

    Népszerű bejegyzések