Mesélne magáról? – Így válaszolj erre a kérdésre!

Meselne-magarol_150x150Az állásinterjúk kezdetén gyakran teszik fel ezt az egyszerű és ártalmatlan kérdést. Ily módon az interjúztató megtöri a jeget, betekintést kaphat a személyiségedbe és eldöntheti, hogy mennyire vagy alkalmas a cég számára.
Vigyáznod kell, hogy mennyi és hogy milyen információt adsz ki magadról, és azt is tudnod kell, hogy miről ne beszélj. Lássuk, hogyan felelj.
Kezd azzal, hogy felsorolsz néhány olyan hobbit, ami nem kötődik közvetlenül az adott álláshoz. A hobbi bármi lehet a sakktól a karate-ig, de az a lényeg, hogy legyél szenvedélyes, amikor beszélsz róla és hangsúlyozz egy értéket, ami fontos neked.
Például a rendszeres futás és a yoga azt mutatja, hogy energikus vagy és fontos neked az egészséged megőrzése. Ha szeretsz keresztrejtvényeket megfejteni, az bizonyítja, hogy érdekelnek a szellemi kihívások. Ha rendszeresen jársz elegáns éttermekbe és teniszezel, akkor esetleg rád lehet bízni a külföldi ügyfelek szórakoztatását.

Átvezetés a szakmai vonalra

Miután bemutattál néhány személyes aspektust, ideje áttérned a szakmai vonalra. Kezdj el a szakmai készségeidről beszélni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az adott álláshoz. Például használd a következő mondatokat: „A hobbijaim mellet nagyon fontosak számomra a szakmai életem. Engedje meg, hogy beszéljek néhány olyan készségemről, amelyekkel hozzájárulhatok a sikerükhöz.”
blog_reklam
Vigyázz arra, hogy ne említs meg túl sok készséget, „ne bombázd” le az interjúztatót túl sok információval. Válassz ki 3-4 kulcsfontosságút, és ezekről beszélj röviden. Elmondhatod, hogy nagyon szeretsz prezentációkat tartani, és ez nagyban hozzájárult az előző munkahelyeden az új ügyfelek megszerzéséhez.
Aztán később részletekbe menően és számokkal igazolva elmondod, hogy pontosan mit értél el a prezentációiddal.

Amiről soha ne beszélj

Kerüld az olyan témákat, mint a vallás és a politika! Szintén nagyon sokan belesétálnak abba a csapdába, hogy elkezdenek a családjukról mesélni. („Imádok a fiammal focizni, képzelje elsőre felvették a főiskolára.”) Ne feledd, az interjúztatót ez nem érdekli. Azért vagytok itt, hogy kiderüljön, alkalmas vagy-e a munkára vagy sem.

Minta válaszok

Olyan ember vagyok, aki tudja, hogyan kell egy nehéz feladatot precízen kivitelezni. Nagy figyelmet fordítok a részletekre és a határidők betartására.
Kreatív típus vagyok, aki szeret alternatív megoldási javaslatokat kidolgozni egy problémára. Munkám során eddig számtalanszor dolgoztam ki és ültettem át a gyakorlatba innovatív módszereket.
Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések