Munkerőpiac tőrvénye

Egy nemlétező keresletre márpedig nagyon nehéz bármit is eladni. Sajnos nincs ez másként az álláspiacon sem.

Kereslet-kínálat törvénye

Nem szabad elfelejteni, hogy a munkaerőpiac válságban is egy piac.
A piacon márpedig a kereslet-kínálat törvénye uralkodik.

A képlet egyszerű: Ha olyan dolgot kínálsz, amire nulla a kereslet, akkor lehet bármilyen jó a terméked, mégsem fog kelleni senkinek.
Ezzel szemben ha olyan a terméked, amire nagy a kereslet, akkor nemcsak könnyen, de gyorsan és jobb áron eladhatod

És ez így működik ez az álláskeresésben is, ahol a termék a te tudásod és tapasztalatod.

A jó hírem az, hogy akármilyen mély és elhúzódó válsággal kell is szembenéznünk, még a krízisben is vannak és lesznek új és új álláslehetőségek. Nyilván kevesebb számban, mint “békeidőben”, de mindig lesznek olyan iparágak és munkakörök, ahol lesz kereslet. Állást találni (méghozzá jó állást találni) tehát most is lehetséges.

A rossz hírem  meg az, hogy ehhez nem lesz már elég az “önéletrajzokat vaktában lövöldözni, és várni a sült galambot” –  a régi álláskeresési módszerrel.

Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ami igaz volt 2-3 hónapja a munkaerőpiacon, az ma már nem érvényes. Vagyis aki most akar pár hónap alatt sikeresen elhelyezkedni, annak muszáj lesz megtanulnia szisztematikusan és átgondoltan állást keresni, és mindenek előtt a munkaerőpiacot feltérképezni. 

Pályaorientáció, ami most mindennél fontosabb

A sikeres elhelyezkedéshez tehát mindenek előtt Neked is azt kell megismerned, hogy
a) milyen cégeknél, milyen iparágban és milyen munkakörökre van kereslet.
b) Ezek után pedig fel kell térképezned, azokat az erősségeidet (szaktudás, tapasztalat, nyelvtudás, szoftverismeret, stb.), amelyek jelen körülmények között leginkább piacképesek.

Sajnos nem lehet már pusztán abból kiindulni, hogy milyen állást szeretnél, de még csak abból sem, hogy mi volt eddig. A valós piaci kereslet és az erősségeid metszeténél lévő állásokat kell tudnod beazonosítani, és csak azután érdemes elgondolkodni azon, hogy ezek közül, melyek azok a munkakörök, amelyek legközelebb állnak hozzád. 

Lehet, hogy nem lesz könnyű egyetlen legjobb irányt azonnal meghatározni, de csinálj 3-4 lehetséges alternatívát, és célirányosan ezekre szabd rá az önéletrajzodat.

Munkakörök, amelyek a válságban is mennek .>>>




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések