HOGYAN KÜZDHETŐ LE A TELJESÍTMÉNYKÉNYSZER?

 Munkahelyi teljesítményértékelés. Mi jut erről eszünkbe?
 A „kielemzett” gondolatai és benyomásai között nagy valószínűséggel szerepelnek a következők: erőltetett, kínos, furcsa. A Gallup felmérése szerint az alkalmazottak mindössze 14 százaléka bólint rá arra, hogy ez a fajta elemző-kiértékelő vizsgálat segíti az alkalmazottakat abban, hogy jobb, eredményesebb munkát végezzenek a közeljövőben. Legtöbben nem érzik úgy, hogy a teljesítményértékelések ösztönzőleg hatnának rájuk, hogy ettől a nagy horderejű minősítéstől jobb munkát végeznének, netán sikerülne a legtöbbet kihozniuk magukból, és hatékonyabbakká válnának.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Készen állsz arra, hogy a véleményeddel pénzt keress és extrém értékes nyereményeket szerezz? Akkor itt a helyed! Regisztrálj és nyerj! 

SZEREZZ EXTRA JÖVEDELMET OTTHONRÓL FELMÉRÉSEKBEN VALÓ RÉSZVÉTELLEL>>>



A több évtizedet felölelő kutatásokból (Gallup) kiderült, hogy a teljesítményértékelés valójában többet árt, mint használ – az esetek közel egyharmadában nem előrelépés, hanem egyenesen a teljesítményromlás tapasztalható. A kutatásvezető Dr. Ben Wigert ipari és szervezeti pszichológus szerint ez több okra is visszavezethető. Például fontos lenne, hogy az alkalmazottak rendszeresen kapjanak visszajelzéseket a munkájuk kapcsán, hiszen az általában év végére helyezett értékelésekkor a problémák többsége már elévült, vagy megoldódott. Így utólag csak fájdalmas sebfeltépkedésekre, vagy későn érkező dicséretekre kerül sor, melyek nem is igazán érnek célba.

A mérgező produktivitástól pedig gyakran nyílegyenes út vezet a munkahelyi kiégésig. A toxikus termelékenység a mindig, mindenkor hatékonynak, munkabírónak lenni kényszerét jelenti. Ez a jelenség azonban a legkevésbé sem kívánja magát a munkahelyekre korlátozni, hiszen a magánéletre is hatást gyakorol. A cél ez esetben (sem) szentesíti az eszközt, mivel a mindig tökéletes munkára törekvés erőltetettségét a fizikai és a mentális egészség ugyancsak megsínyli. A „nagy cél”érdekében minden más háttérbe szorul, az egyén önként fosztja meg magát a mindennapi örömcseppektől (pl. kávézós beszélgetés a barátokkal, séta, kikapcsolódás), hogy kizárólag a munkának áldozzon.




Készíts tökéletes macaront eszközeinkkel! - Tortastúdió



Mindannyian nehéz helyzetben vagyunk. Modern társadalmunk ugyanis eleve úgy rendezkedett be, hogy a produktivitást mindenek fölé helyezte. A siker hajszolása, a megállíthatatlan biznisz-nyüzsgés, a (közösségi) média által idealizált produktivitás, és az ezek miatti őrlődés, bűntudat szinte kézzelfoghatóvá vált.

Néhány stratégiai lépés a kiégés ellen

A sürgős feladatok elvégzése mellett a fontosakra is érdemes összpontosítani. A fontos és a sürgős közé nem minden esetben ékelhető be az egyenlőségjel. Ilyenkor segíthet a teendőlista újragondolása, a feladatok elkülönítése, „rangsorolása”. Az Eisenhower Mátrix használata egy elég jó módja annak, hogy a feladatok áttekinthetőbbek legyenek – ezen négy kategória szerepel: a sürgős és fontos; a nem sürgős, de fontos; a sürgős, de nem fontos; valamint a se nem sürgős, se nem fontos. Mindez szakmai és magánéleti szempontból ugyancsak hasznosítható.



                         Minden vásárlásod után megajándékozunk egy 35.000 Ft értékű wellness utalvánnyal.


„A munkám nem én vagyok” módszer alkalmazásával ugyancsak meg lehet szabadulni a mérgező termelékenység rémképétől. A HR-szakértő Laurie Ruettimann ezt „szakmai elhatárolódásnak” nevezi, aki szerint valaki lehet elkötelezett és produktív anélkül is, hogy az élete állandóan a munkája körül forogna. A munkahelyi szerep csak egyike az identitásunknak, az életünknek, nem a centruma.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iratkozzon fel hírlevelünkre! - Exkluzív ajánlatok és inspiráció | VidaXL.hu
Üdvözlő ajándékként, amikor feliratkozik hírlevelünkre, 1800 Ft kedvezményt fog kapni a rendelésére. Előfizetőként elsőként fogja megtudni, ha vannak új vidaXL kuponkódok, ajánlatok, vagy új termékek. Rendszeresen tájékoztatni fogjuk Önt a fejleményekről, tehát nem fog lemaradni a legfrissebb hírekről és trendekről, az akciókról és a kínálatunkban megjelenő új termékekről. Iratkozzon fel a vidaXL hírlevelére még ma!
• A leiratkozás bármikor lehetséges • A minimális rendelési érték 36000 Ft • A kedvezmény csak a vidaXL márkájú termékekre érvényes.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Mindenképpen legyen beiktatott édes semmittevésre szánt idő.
 Lehet erre hetente vagy havonta sort keríteni, amikor elmegyünk a barátokkal túrázni, vagy elolvassuk a karácsonyra kapott könyvet, egyszóval: szándékosan és ideiglenesen improduktívakká válunk. Nem válaszolunk az e-mailekre, nem csüngünk a közösségi médián (ez nem pihenés!), nem nyitjuk fel a laptopunkat. Időt szánunk a szeretteinkre, kipróbálunk egy új receptet, délig alszunk. Később frissebben, aktívabban, motiváltabban térünk vissza a kötelességeinkhez, és egy ideig a stresszel és a lehangoltsággal szemben is immunisakká válunk.

forrás: https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/hogyan-kuzdheto-le-a-teljesitmenykenyszer?referer=2af9115e8e




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések