Mire figyeljen, aki munkát keres?




Az önéletrajzok, a kapcsolódó interjúk és az állásbörzéken történő tanácsadás, a vállalatok visszajelzései alapján az a trend rajzolódik ki, hogy a cégek a megfelelő képzettség mellett elsősorban a motivált, csapatjátékos, pozitív személyiségeket keresik. Aki mindezt képes az önéletrajzában és egy állásinterjú során megjeleníteni, annak jó esélye van az álláskeresés során.
Az egyes állások betöltésének feltétele a megfelelő végzettség és bizonyos képzettségek  megléte.
Az angol nyelv-tudás vagy a megfelelő számítástechnikai ismeretek hiánya a legtöbb állásnál önmagában is kizáró tényező. Mégis, pusztán a végzettség és a megfelelő képzettség nem garancia egy állás elnyerésére.
A cégek egyre kevésbé pusztán szakembereket toboroznak, hanem olyan munkatársakat keresnek, akik képesek csapatban dolgozni, másokkal együttműködni, motiváltak, vágynak a sikerre és teljesíteni akarnak.

Hiába jó mérnök valaki, ha nem tudja magát megértetni a tervezőtársaival, a kivitelezővel, a megbízóval vagy a főnökével, akkor munkája nem lesz eredményes.
A cégek már az állásinterjúnál is keresik a motiváltság jegyeit. Egyik biztos jel például az, ha a jelölt az állásinterjú előtt felkészül az adott cégből, és az interjúra már úgy érkezik, hogy tudja, hogy az mivel foglalkozik, mik a legfrissebb hírek róla. A felkészülés nem kerül többe egy félóránál, mégis busásan megtérül. Pozitív hozzáállással akár az önéletrajzban lévő kisebb gyengeségeket is lehet ellensúlyozni. Ugyanígy a sztenderd interjúkérdésekre fel lehet készülni és előre végiggondolni, mit is válaszolunk ezekre. Pusztán arra van szükség, hogy a munkáltató fejével tudjunk gondolkodni” - mondta Dobár Attila, a JobGroup ügyvezető igazgatója.
Az előzetes felkészülés és rátermettség mellé kellő rugalmasság is kell hogy párosuljon. Különösen a 10-15 éve már dolgozó jelöltek esetében igaz, hogy ha nem készek a változásra, nem fognak tudni előrébb lépni. Ha valaki karriert akar váltani, például feladja a vállalkozását és alkalmazottként akar elhelyezkedni, vagy új területen akar munkát vállalni, mentálisan is fel kell magát készítenie arra, hogy ezentúl sok minden másként lesz. Új készségeket kell megtanulni, adott esetben másik városba kell költöznie, presztízs vagy jövedelem szempontjából is kompromisszumot kell kötnie. Enélkül ugyanis nem fog tudni versenyezni a hasonló úton már régebb óta haladókkal.


Az önéletrajz rendszeres frissítése azzal az előnnyel is jár, hogy a rendszeresen frissített CV-k a különböző adatbázisokban és keresőprogramokban mindig előrébb kerülnek. Ha egy önéletrajzzal hónapokig nem történik semmi, akkor az már csak a keresőprogramok  és állásportálok sokadik oldalán jelenik meg, odáig pedig már nem nagyon lapoznak a munkatársat kereső cégek.


Karriertanácsadóként és munkaerőközvetítőként is azt mondom, aki munkát akar találni, annak nincs mire várnia. Minél több csatornát, minél több eszközt érdemes használni. Aki tényleg elszánt, az képezze magát, legyen nyitott a lehetőségekre, foglalkozzon az önéletrajzával, készüljön az interjúkra, építse magát a közösségi médiában és keresse a kapcsolatokat. Ha mindehhez kellő rugalmasság is társul, akkor belátható időn belül el fog tudni helyezkedni” - mondta Dobár Attila, a JobGroup ügyvezető igazgatója.
Minél több körből áll a felvételi folyamat, annál nagyobb professzionalizmus jellemzi a céget - mondták el Hadas-Hajdu Helga és Csikós-Nagy Katalin, a HR-Evolution munkatársai a HVG Állásbörzén tartott előadásukon.

Hadas-Hajdu Helga és Csikós-Nagy Kat
alin, a HR-Evolution munkatársai szerint mind a munkáltatónak, mind az álláskeresőnek jobb, ha minél inkább objektívabb elemek alapján választják ki az új munkatársakat. Az objektivitást, professzionalizmust pedig arról lehet a leginkább megismerni, hogy több körből, tesztből áll a kiválasztási, felvételi folyamat - mondták el előadásukban a HVG Állásbörzén.

Mit kell tenniük az álláskeresőknek?

A kiválasztási folyamat során az egyik legfontosabb, amivel tisztában kell lenniük az álláskeresőknek, az az önismeret. Tudja-e az álláskereső azt a képet nyújtani, amit elvárnak tőle? És ebben a képben jól is érzi magát? Tisztában kell lenni a rövidebb és a hosszabb távú célokkal is. Tegye fel magának a kérdést: mi van önben? Mire képes? Ezeket mindenképp tudnia kell ahhoz, hogy megfelelően képviselhesse magát. Ha hisz magában, akkor hiteles lesz, és a másik fél is el fogja hinni magáról a képet, amit mutat.

A szakértők ezen felül azt tanácsolják, hogy ne adja be minden egyes üres pozícióra az álláskereső az önéletrajzát, ugyanazzal a sablonos CV-vel ugyanis kisebbek az esélyei, a sok visszautasítás pedig kudarcélményhez vezet, ami lelkileg is megnehezítheti a sikeres állásszerzést.

Ráadásul érdemes némi piacismerettel is rendelkezni, mire van éppen igény? Ehhez érdemes informálódni, például tanácsadóktól, vagy a piaci szegmensben megjelenő szakemberektől. És hogy hogyan? Ideális mód ezekre például az állásbörzék, a kül netes fórumok, szakmai előadások, vagy éppen a blogok.

Arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy az álláskeresés legalább napi 2-4 óra elfoglaltságot vesz igénybe, aki komolyan munkát szeretne kapni, annak minimum ennyi időt rá kell szánnia a kutatásra. Érdemes a kapcsolati hálót is aktivizálni, Hadas-Hajdu Helga és Csikós-Nagy Katalin szerint ugyanis a cégek 80 százaléka személyes ajánlás alapján választja ki az új munkatársait.

Jó tudni az állásinterjúról

Az egyik, általában kikerülhetetlen típusa az interjúnak a telefonos beszéd. Még ha ezt általánosságban sokan tekintik annak, már ilyenkor nézi a HR-es, mennyire tiszta a jelölt kommunikációja, hogyan beszél, fogalmaz.
Gyakran találkozni továbbá a videós, Skype-os állásinterjúval is, itt az egyik legnagyobb buktató az lehet, ha a pályázó nem a kamerába, hanem a monitorra néz, így ugyanis nem lesz szemkontaktus, ami pedig alapvető lenne, amikor két ember beszélget.

Kreativitás, döntéshozatal

A szóbeli interjún több olyan, általánosnak tűnő dologra is rákérdezhetnek (például kreativitásra), amire érdemes előre felkészülni, és konkrét válaszokat adni rájuk. Íme a segítség ezekhez:

Kreatitivás: mutassa be egy innovatív ötletét!
Kommunikáció: hogyan adta elő, hogyan magyarázta el az ötletét a munkatársainak?
Döntéshozatal: milyen döntéseket hozott meg az ötlet megvalósítása érdekében?
Alkalmazkodó képesség: milyen változásokat élt meg a munkája során, és hogyan kezelte ezeket?


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések