meglepő dolgok derültek ki a pályakezdőkről

Aki úgy véli, hogy nem lehet valamit megcsinálni,
legalább ne gátolja azt, aki épp csinálja.



Hiányoznak az alapkompetenciák, olyan pályakezdőkkel is találkoznak a munkaadók, akiknek gondot okoz az írás, olvasás, számolás - mondta a 180 percben az MGYOSZ szakembere.

A lehető legtöbb gyakorlatra lenne szükség a képzőhelyeken.
Az Európai Unióban hónapok óta az egyik legfontosabb téma a fiatalok munkanélkülisége, hiszen szinte az összes tagországot érinti a kérdés, a „peremországokat”, Portugáliát, Spanyolországot, Görögországot jelentős mértékben, Németországot, Ausztriát, Dániát, Hollandiát kevésbé. A jelenség ugyanakkor nem új keletű, az ifjúsági munkanélküliség a válság előtti időszakban is a közel duplája volt a teljes népességre jellemző rátának – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Vadász Borbála, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nemzetközi projekt koordinátora .


Szerencsésebb gazdasági helyzetben a munkaadók bátrabban bővítenek, vesznek fel fiatalokat, gyakornokokat, amikor azonban bizonytalan a helyzetük, nem tudnak tervezni – jegyezte meg.

 


Vadász Borbála szavai szerint már az óvodában el kellene kezdeni a pályaorientációt, mint fogalmazott: azt hallotta, hogy az általános iskolások legfeljebb öt szakmát tudnak felsorolni, így egyszerűen nem ismerik, milyen lehetőségeik lehetnek hosszútávon.

álláskeresési tanácsok, tippek, álláshirdetések:
http://www.profession.hu/hu/allaskeresesi_tanacsok



Az alapkompetenciák is hiányoznak, a munkaadók, vállalatok olyan pályakezdőkkel is találkoznak, akiknek gondot okoz az írás, olvasás, számolás – hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, az a fiatal, akinek több területre kiterjedő a tudása, nyelvismerete van, végül megtalálja a maga pályáját.

Mindez nem elsősorban pénzkérdés – emelte ki, hozzátéve: olyan rendszert kellene kialakítani az oktatás világa és a munkaadók között, amelyben szorosabb az együttműködés, amelyben „a képzőhelyek értik, mire van szükségük a munkaadóknak, és fordítva”.

A legtöbb pályakezdő minden munkatapasztalat nélkül indul, óriási hátrány, hogy nincs tisztában a munkaidővel, a csapatban dolgozással, a vállalati hierarchiával, ezért a helyes irány az, ha a szakképző helyeken minél több a gyakorlat – mondta a Kossuth Rádióban Vadász Borbála.




szerző: Jobline.hu


Forrás: Túry Gergely

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések