tiszteletdíj és a munka-mgánélet egyensúlya

Mi a különbség a munkadíj és a tiszteletdíj között?
A tiszteletdíjból nem lehet megélni, állíthatnánk cinikus megjegyzéssel.
Ez azonban már a modern korban kialakult társadalmi és gazdasági kapcsolatok következménye.
A hagyományos megkülönböztet
és a tevékenység és a létrejött személyes kapcsolat természetére utalt.
A tiszteletdíj nem a szolgáltatás ellenértékét jelentette, hanem pontosan annak elismerését, hogy a kapott segítséget vagy szolgáltatást nem lehet pénzzel kiegyenlíteni.
Az pusztán a hálának és a lekötelezettségnek jelképes kifejezését szolgálja.
A köznyelvben manapság használatos “hálapénz” kifejezés pontosan ezt a feltevést állítja fejtetőre.
Amikor úgy gondoljuk, hogy az emberi hálának pénzzel kiegyenlíthető értéke van, akkor nemcsak az adományozót és az adomány elfogadóját alacsonyítjuk le emberi méltóságában, hanem a társadalmi élet egyik legerősebb összekötő kapcsát is közömbösítjük.
Ez a kapocs a lekötelezettségnek azt a formáját jelenti, amit nem lehet semmiféle igyekezettel kiegyenlíteni. Valójában a legtöbb emberi értéket úgy kapjuk meg szüleinktől az egyháztól vagy a társadalomtól, hogy azért megfelelő ellenszolgáltatást nem biztosíthatunk.
Az életet, nyelvet, kultúrát vagy hitet nem adhatjuk vissza azoknak, akiktől kaptuk.
Az így létrejövő lekötelezettség tiszteletteljes hálával, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek biztosításával egyenlíthető csak ki, az életadás a kultúra vagy a vallásos hit és más hasonlóan ajándékként kapott érték átadásával.
Ezt a tényt fejezi ki a “kegyelet” eredeti jelentése, ami már szinte teljesen kiveszett a közhasználatból.
(Semmi sem bizonyítja ezt jobban a szekuláris temetési szertartások üres szólamainál.)
A tiszteletdíj eredeti jelentése nem más, mint kiegyenlíthetetlen adósság, lekötelezettség; az nem a múltba, hanem a jövő felé irányítja figyelmünket.
hogyan találjuk  meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között?
1.) „Dolgozz többet” helyett „dolgozz másként”!
Ha valami nem úgy megy a munkahelyen, ahogy szeretnénk, akkor arra gyakran az a válaszunk, hogy még keményebben dolgozunk. A legtöbb ember azonban már így is elég keményen dolgozik. Itt az ideje, hogy megvizsgáld, tudnál-e hatékonyabban dolgozni. Lehet, hogy nem arra van szükséged, hogy több órát ülj az íróasztalnál, hanem hogy kipróbálj egy másfajta stratégiát? Vizsgáld meg, milyen más módszerekkel érhetnéd még el a kívánt eredményt! Mindig több megoldás van, mint amennyit gondolnál. Biztos, hogy a leghatékonyabbat alkalmazod?
2.) Keresd az áramlatot!
Csíkszentmihályi Mihály, a magyar származású, Amerikában élő pszichológus sokat írt a flow-ról vagy áramlatról. Amikor a flow-ban vagy, akkor elmerülsz abban, amit csinálsz, kizárod a külvilágot, és teljesen átadod magad a folyamatnak. Ilyenkor úgy elrepül az idő, hogy észre sem veszed. Jó érzéssel tölt el, amit csinálsz, és teljesen feltöltődsz energiával. Ha belefeledkeztél már egy jó könyvbe, egy meccsbe vagy bármilyen más eseménybe, akkor biztosan tudod, miről beszélek. Nos, a munkádban is ezt kellene megtalálnod. Mi az a tevékenység, aminek így át tudod magad adni, és ami feltölt?
3.) Legyen meg a belső egyensúly!
Sokan úgy gondolják, hogy ha kevésbé stresszes munkájuk lenne, akkor meg tudnák teremteni a belső egyensúlyt. A stresszre adott válaszunk azonban nagyrészt nem a stresszt kiváltó eseménytől, hanem a mi hozzáállásunktól függ! Vagyis minden a gondolkodásunkon múlik! Ha megtanulod a helyén kezelni a stresszes helyzeteket, akkor azok nem fognak hullámként összecsapni a fejed fölött. Tekints a nehéz szituációkra kihívásként, amelyek megoldásában kiélheted a kreatív oldaladat, vagy ahol tanulhatsz valami újat.
4.) Pihenj!
Amikor halálra dolgozod magad, „kikapcsol” az agyad, a kreativitásod és a problémamegoldó képességed pedig a nullával lesz egyenlő. Ezért fontos, hogy pihenj. Találkozz a barátaiddal, a családoddal, kapcsolódj ki, sportolj, vagy csak sétálj egyet!  Meglátod, utána jobban megy a munka is.
Ahogy Albert Einstein mondta:
Nem tudjuk megoldani a problémáinkat ugyanazzal a gondolkodással,
mint amivel létrehoztuk őket.”
5.) Minden kerüljön bele a naptáradba!
Ne csak az értekezleteket írd be a naptáradba, hanem azt is tervezd meg, hogy mikor találkozol a barátaiddal, hova mész a családoddal, és mikor fogsz pihenni a héten. Ha ezeket nem tervezed meg előre, könnyen elmaradhatnak, és azt veszed észre vasárnap este, hogy egész héten csak robotoltál. Határozd el előre, hogy egy héten egyszer kettesben romantikázol a kedveseddel, legalább egy estédet pihenéssel töltöd, és hétvégén időt szakítasz a családodra és a barátokra. Ne hagyd, hogy a nagy rohanásban megfeledkezz róluk!
http://www.bognarjudit.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések