A leggyakoribb hibák, amit egy álláskereső elkövethet




szerző: Jobline
2014 június 11. 
Semmit nem szabad görcsösen csinálni, és ez az álláskeresésre hatványozottan igaz. De az sem jó, ha a másik végletbe esünk, és félvállról vesszük a feladatot. Rengeteg a csapda, amikor munkát keresünk, most hetet sorolunk fel.
Az álláskeresés is kemény munka, kitartóan sok energiát kell belefektetni. Vannak hullámvölgyek, amiken túl kell jutni, a menet közben elkövetett hibák tanulságai pedig hasznos fogódzókat nyújtanak. A The Guardian szerint a leggyakoribb buktatókat mindenképpen el kell kerülni.


1. Ne ez töltse ki az életedet
Fontos, hogy az embernek legyen munkája, de nem szabad minden energiát az álláskeresésre fordítani. Ügyelj az egyensúlyra: tölts megfelelő időt a szeretteiddel, tanulj valamit, sportolj, ne hanyagold el a hobbidat, keress magadnak új kedvteléseket. Legyen változatos az életed, mert gyakran előfordul, hogy minél görcsösebben akarsz egy bizonyos dolgot, annál kevésbé tudod megkaparintani.









Böngéssz az akár 90%-os kuponok nyújtotta kedvezmények világában!
Meglepetéskirály.hu




2. Ne sértődj meg

A munkakeresés során nem nehéz elutasításba ütközni, ez azonban természetes dolog, nem sikerülhet minden azonnal. A kisebb-nagyobb kudarcokat soha ne vedd személyes sértésnek, hanem elemezd az okokat, és tanulj belőlük. Mindig kérj visszajelzést, s az így kapott információk egyre közelebb visznek majd ahhoz az állomáshoz, ahol már a tiéd lesz a megcélzott munka.



3. Ne légy szürke
Amikor eldöntöd, hogy jelentkezel egy meghirdetett állásra, tedd fel magadnak a kérdést: miért pont engem vegyenek fel, és nem mást? A HR-es is erre vár majd választ az interjú során, de akár nyíltan fel is teheti neked ezt a kérdést. Gondold végig, milyen kiemelkedő tulajdonságaid és fontos tapasztalataid vannak, amitől te vagy az ideális jelölt a munkára, és készülj kiselőadással, hogy megfelelően prezentálhasd magad.



4. Ne légy túl szerény
Rokonszenves jellemvonás, ha valaki szerény és visszafogott, de az állásinterjú pont nem az az alkalom, amikor csillogtatnod kell ezt az erényedet. Sorold fel az érdemeidet, ügyelj arra, hogy lendületes és magabiztos legyél, aki a pozitív hozzáállásának köszönhetően sikeres tagja lesz a csapatnak.

5. Arrogáns se legyél
Előfordul, hogy a jelölt szorong, és túljátssza a szerepét, esetleg a természetes jellemvonásai közé tartozik a rámenősség. A túlzottan erőszakos, törtető munkavállaló azonban a legtöbb helyen nemkívánatos, ezért ilyen hozzáállással nem fogod elnyerni a felvételiztető rokonszenvét. Légy dinamikus, de érezd, hol a határ.


6. Ne jelentkezz mindenhová

Sokan járnak úgy, hogy az első kudarcok után pánik üzemmódba kapcsolnak, és az összes létező helyre elküldik az önéletrajzukat. Ilyen helyzetben az interjún kiderülhet, hogy az adott munka nem is felel meg a képzettségednek vagy az igényeidnek, és az újabb fiaskó miatt csak még jobban elmegy a kedved az egésztől. Az ilyen módszernek az is a hátulütője, hogy az ember hajlamos mindenhová ugyanazt a sablon-életrajzot és motivációs levelet küldeni, amelynek olvastán azonnal levonható a következtetés,. hogy nem kimondottan az adott feladatra pályázol, hanem vaktában lövöldözöl – így eleve be sem hívnak interjúra. Inkább kevés pozícióra, de gondos mérlegelés után jelentkezz, ne vesszen kárba az energiád.

7. Ne bújj el
Ma már egyre több munkáltató néz utána az interneten a jelentkezőknek. A közösségi oldalakra ezért kockázatos kompromittáló fotókat feltölteni, mondjuk amelyek túlzottan önfeledt pillanatokat örökítettek meg egy rockfesztiválról. De teljesen elbújni sem ajánlatos: manapság már az is gyanús lehet, ha valakinek semmilyen nyoma nincs az interneten. Készíts takaros Facebook-profilt, amelyen a legjobb oldaladról mutatkozol be a kíváncsi HR-esnek. Ha nagyon óvatos vagy szégyenlős vagy, legalább egy tárgyilagos LinkedIn profilt hozz létre magadnak, abból baj nem lehet.


http://boldoggyermekkor.internetoldala.hu/
Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések