5 dolog, amit soha ne írjunk a motivációs levélbe


Az alapszabályokról korábban már írtunk, most következzen néhány olyan tartalmi elem, amit jobb elkerülni, ha pozitív elbírálást szeretnénk. Lássuk, mi az az 5 dolog, amit semmiképp ne említsünk meg a motivációs levélben (sem):

1. Korábbi munkahelyről /kollégákról negatívumok

Nyilvánvaló, hogy alapos indoka van annak, ha váltani szeretnénk, vagy netán erre kényszerültünk. Amikor erről írunk, ügyeljünk a megfogalmazásnál arra, hogy szavainkkal ne sértsük meg korábbi munkatársainkat, felettesünket, illetve soha ne keltsük rossz hírét a cégnek. Egyrészről sosem tudhatjuk, ki kinek az ismerőse, netán rokona, másrészről negatív érzést kelthet a jövőbeli munkaadó szemében, ha radikális kritikát írunk előző munkaadónkról – könnyen gondolhatják azt rólunk, hogy egy újabb váltásnál majd az ő cégüket is lejáratjuk.

2. Vallási-politikai nézetek

Rendkívül kényes terület, nagyon mellélőhetünk vele, mégis sokan adnak hangot valamilyen formában politikai meggyőződésüknek, vagy fejtik ki vallásról alkotott véleményüket. Vannak ritka kivételek, amikor hasznos lehet az effajta kitárulkozás (pl. politikai szervezetek, egyházi intézmények esetén) de általánosságban inkább azt tanácsolom, hogy ezeket a témákat kerüljük a motivációs levélben!

3. Magánéleti kérdések

Szintén érzékeny témakör, többen úgy gondolják, ez is hozzátartozik a bemutatkozáshoz. Vannak, akik így próbálnak szimpátiát kelteni maguk iránt, de amennyire jól elsülhet a dolog, ugyanannyira a visszájára is fordulhat. Nem tudhatjuk ugyanis, milyen a vállalati kultúra, ezért célszerű óvatosan bánni a magánéletünkre vonatkozó információkkal. Különösen érvényes ez akkor, ha netán súlyos lelki válság, veszteség ért bennünket – ha ennek hangot adunk pályázáskor, az végképp rontja az esélyeinket a kiválasztás során. Ha pl. azt írjuk, hogy egyedülállóak vagyunk és ezért sokkal több túlórát be tudunk vállalni, korántsem biztos, hogy ezt pozitívan fogadják majd a cégnél.

4. Udvariatlan vagy tolakodó kérdések

Teljesen természetes, hogy ha felkelti egy állásajánlat az érdeklődésünket, hogy minél többet szeretnénk megtudni az adott cégről, a munkakörülményekről és természetesen a fizetésről. De bármennyire is hajt a kíváncsiság, soha ne faggassuk a kísérőlevélben a munkaadót a várható bérezésről, ne legyünk túlzottan rámenősek a személyes interjúra vonatkozóan sem. Ne követeljük a visszajelzést, ez irányú kérésünket inkább udvariasan tolmácsoljuk (pl. „bízom benne, hogy pályázatom pozitív elbírálásban részesül, örömmel venném visszajelzésüket”). Vannak munkakörök, ahol előny lehet, ha kicsit rámenősebbek vagyunk, de erőszakosnak lenni soha nem kifizetődő!

5. Ezoterikus dolgok

A különböző, ún. nem-materiális témákat megint csak tanácsos elkerülni, mert ez a terület is igencsak megosztó a HR-esek, cégvezetők körében. Az nem baj, ha pl. az alternatív gyógymódokban hiszünk, de ha szabadidőnkben ilyesmivel foglalkozunk, azt a kísérőlevelünkbe inkább ne írjuk bele. Nem tudhatjuk, milyen beállítottságú a cégvezető, nem mindenhol nyitottak, toleránsak ilyen kérdésekben. Ugyanígy tabu még a horoszkóp és ehhez kapcsolódó utalások a személyiségjegyeinkre.
Megfelelő motivációs levelet nem nagy ördöngösség írni, fontos, hogy ne legyen túl terjedelmes (maximum fél oldal), hogy személyre/cégre/állásra szabjuk és igyekezzünk minél pozitívabb képet adni magunkról, rátermettségünkről. Ha erre kellő figyelmet fordítunk, illetve ha a fentebb említett témákat hanyagoljuk, jelentősen nagyobb esélyünk lesz személyes interjún is meggyőzni a céget, hogy jól dönt, ha minket választ.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések