hozd el a szüleidet a munkahelyedre!

Meghökkentő kezdeményezés: hozd el a szüleidet a munkahelyedre!

szerző: Jobline
2014 november 09. 
Még tavaly mozgalmat hirdetett a LinkedIn: arra buzdítja a munkahelyeket, szervezzék meg, hogy a fiatal alkalmazottak meghívhassák a szüleiket, akik megismerkedhetnek azzal, hogy mit is csinálnak a gyerekeik kilenctől ötig.
Az ötlet a LinkedIn egyik igazgatójának fejéből pattant ki, miután kapott egy e-mailt az édesanyjától, amelyben ez állt: „Próbálom elmagyarázni a barátaimnak, hogy mi a foglalkozásod, de képtelen vagyok rá, ezért kérlek, foglald össze néhány mondatban”.
A LinkedIn legott belső felmérést végzett, és azt az eredményt kapták, hogy a fiatal alkalmazottak több mint harmada szüleinek forgalma sincs arról, mivel foglalkozik a gyermekük.

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

Nő az elköteleződés
A Hozd el a szüleidet a munkahelyedre! kezdeményezés nem csupán azt eredményezi, hogy a szülők végre képbe kerülnek a gyerekük munkájával kapcsolatban. Lehet még egy ennél is fontosabb haszna is, vélik azok, akik támogatják az ilyen események megrendezését. A millenniumi generáció tagjai, azaz a huszonévesek többségükben felnéznek a szüleikre, egyfajta szerepmodellnek tekintik őket. A LinkedIn vezetői azt feltételezik, hogy ha a fiatal alkalmazottaknak a szülőket legalább közvetve sikerül összekapcsolni a munkájukkal, nő az elköteleződésük a foglalkozásuk és a cég iránt, erősödik a munkahelyi morál. Emellett a fiatal munkavállalók boldogabbak is lesznek, mert érezhetik, hogy élvezik szüleik támogatását. A Hozd el a szüleidet a munkahelyedre! esemény egyben arra is szolgál a LinkedIn vezetői szerint, hogy a gyerekek kifejezhessék hálájukat azért, mert a szülők felnevelték és magas színvonalú oktatásban részesítették őket.
Anya ott ül az állásinterjúnMár korábban is mutatkoztak jelei annak, hogy az amerikai millenniumi generáció tagjainak többsége erősebben kötődik a szüleihez, mint a korábbi nemzedékek, gyakoribb és meghittebb a kommunikáció. Tavaly a Wall Street Journal idézett egy 500 frissdiplomáson végzett felmérést. Az derült ki belőle, hogy a fiatalok nyolc százalékát a szülei elkísérték az első állásinterjúra, három százalékuknál pedig a szülő még a felvételi beszélgetésre is beült.         


Forrás: Jobline

A Huffington Post
szerint azonban nem biztos, hogy hasznos, ha a szülő ennyire beleavatkozik felnőtt gyermeke élete. A millenniumi generáció szülők által mikromenedzselt tagjainál ugyanis azt a tendenciát lehet kimutatni, hogy csökken a teljesítményük, mert abban a tudatban néznek szembe a kihívásokkal, hogy anyu meg apu majd úgyis segít megoldani a problémákat, ahogyan eddig is tették. Az is beszédes adat, hogy az Adecco felmérése szerint a frissen végzettek 13 százaléka szülői kapcsolatok, magyarul protekció révén kapta meg első állását.

A munkáltatók számára is kínos helyzeteket eredményez a túlzott szülői kötődés.
A Wall Street Journal cikke említ HR-eseket, akik arra panaszkodnak, mennyire kellemetlen, ha egy szülő betelefonál a céghez, és kérdőre vonja a szakembert, a gyerek miért nem kapta meg az előléptetést vagy a fizetésemelést. A HR-osztályok emiatt olyan stratégiát dolgoztak ki, amelynek jegyében szülői érdeklődés esetén bizalmasan kezelik a gyerek munkahelyi adatait.  

Ám vannak olyan frissdiplomások, akik lázadnak e tendencia ellen.
Ugyancsak a WSJ idéz egy 23 éves, frissen diplomázott lányt, aki semmiképpen nem vinné be a szüleit vállalati eseményekre: „Aggódnék, hogy elkezdenék képviselni az érdekeimet – mondta Lauren Bailey. – Tudom, hogy fiatal vagyok, de egy ponton már nekem kell meghoznom a döntéseket.”

A cégek ragaszkodnak hozzá
A fenti aggályok azonban nem tántorítják el a cégeket attól, hogy szülői napokat rendezzenek. A Google például tavaly májusban büszként számolt be arról, hogy a cég főhadiszállásán, Mountain View-ban rendezett családi eseményre több mint kétezer szülő jött el, ami azt mutatja, hogy az alkalmazottak számára fontos és érdekes volt ez a rendezvény.
A Price Waterhouse globális könyvvizsgáló cég pedig a gyakornokok számára külön rendez szülői napot, hogy növelje elköteleződésüket, és a sort még hosszan lehetne folytatni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések