Minden állásinterjún te leszel a nyerő, ha megfogadod ezt a 6 jó tanácsot



Jól sikerült az önéletrajzod, ezért behívtak interjúra. Hogyan győzd meg az asztal túlsó oldalán ülő szakembert? Laszlo Bock, a Google személyügyi vezetője 6 jó tanáccsal szolgál.
Mr. Bock azzal vezeti be tanácsait a LinkedInen közölt cikkében még a tőle megszokottnál is lelkesebben, hogy három jó dolog is történt vele az utóbbi napokban. Az egyik, hogy megjelent új könyve, a Work Rules!. A másik, hogy egy nagy cég vezérigazgatója megkereste, elmondta, hogy olvassa a cikkeit, és megkérdezte, hogyan alkalmazhatná a Google-nál kidolgozott interjúztatási technikákat a saját vállalatánál. "Valaki odafigyel!" - nyugtázza elégedetten Bock.
Másnap pedig a Google új alkalmazottja szólította meg Bockot a campus egyik kávézójában, és lelkendezve előadta, hogy Bock összes cikkét elolvasta a toborzásról meg a Google működéséről, megfogadta a tanácsokat, és előző héten fel is vették a céghez. A Noogler (New + Googler) köszönetnyilvánítása a legklasszabb dolog a világon, írja Bock, mert azt szeretné, hogy mindenkinek értelmes munkája a kiválasztott munkahelyen, ahol tulajdonosnak érezheti magát, nem pedig cserélhető alkatrésznek egy gépezetben.



Laszlo Bock bemutatkozó oldala egy Google prezentációs anyagban
Laszlo Bock bemutatkozó oldala egy Google prezentációs anyagban
Forrás: Google


Tehát mi a majdnem biztos siker titka az állásinterjún?
1. Képzeld el a jövőt. A várható interjúkérdések 90 százalékát előre lehet tudni. Az is bizonyított tény, hogy az állásinterjú idejének 99,4 százalékában a kiválasztási szakember azt a benyomását szeretné megerősíteni, amelyet az első pillanatokban szerzett a jelöltről. De azért tudni kell a választ az ilyen sztenderd kérdésekre: meséljen magáról; mi a legnagyobb gyengesége?; miért szeretne nálunk dolgozni?; mi volt a legnagyobb probléma, amit sikerült megoldania?. Ha ezek a kérdések nem jutnak rögtön eszedbe "a leggyakoribb interjúkérdések", írd ki az első húszat, és nagy meglepetésben már nem lehet részed.
2. Tervezd meg a támadást. Minden egyes kérdéshez írd meg a megfelelő választ. Fájdalmas dolog, kemény és frusztráló, de ettől ragad meg a szöveg az agyadban. Ez fontos. Az a cél, hogy automatikusan tudd a választ. Nem szabad gondolkoznod a kérdéseken az interjú alatt. Miért nem? Olvass tovább.
3. Legyen B, C, D terved. Minden kérdéshez három választ írj. Miért hármat? Mert lehet, hogy az első interjúztatónak nem tetszik a sztorid, ezért mást kell előadnod a másodiknak, hogy meg tudd nyerni magadnak.
4. Hozz fel bizonyítékokat. Minden kérdésre egy kis történettel kell válaszolni, ami bizonyítja, hogy tényleg képes vagy megcsinálni, amire a kérdés irányul. Például arra a kérdésre, hogy "milyen a vezetési stílusa?", így érdemes válaszolni: "együttműködő/határozott/akármilyen vezető vagyok, például egyik alkalommal...". Mindig mesélj el egy történetet vagy sorolj fel tényeket azzal kapcsolatban, hogy milyen vagy. Arról, ezt hogyan kell felépíteni és előadni, későbbi cikkünkben írunk majd.
5. Tanulmányozd a szobát. Miközben válaszolsz a kérdésekre, fennmaradó agykapacitásodat használd arra, hogy körülnézel. Koncentrálj az interjúztatóra. Az első tíz másodpercben térképezd fel, hogy van-e valami az irodában, amelynek révén kapcsolatot tudsz vele építeni. Könyv a polcon? Családi fotó? Festmény? Jól figyeld meg az interjúztatót: pozitív vagy negatív a testbeszéde? Fáradtnak tűnik, ezért kicsit fel kell pezsdíteni? Tetszéssel fogadja a válaszaidat, vagy el kell mozdulni valamilyen irányba?
6. Juss el a Carnegie Hallba. (Bock itt egy közkeletű amerikai viccre utal. A New York-i Carnegie Hall a világ egyik leghíresebb koncertterme, itt fellépni óriási megtiszteltetés. Most jön a vicc. Kislány áll egy New York-i utcán, hóna alatt hegedű. Megkérdez egy járókelőt: tessék mondani, hogyan jutok el a Carnegie Halba? Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni - hangzik a válasz. - a szerk.)
Tehát hogyan jutsz el a Carnegie Hallba? Gyakorlással. Ugyanez vonatkozik az álláskeresésre. Bock felidézi a múltat, amikor másodéves egyetemista volt business szakon, és fennhangon gyakorolta az állásinterjúk kérdezz-felelekjét. Az volt a cél, hogy minden példasztorit gördülékenyen elő tudjon adni, anélkül, hogy gondolkodna rajta, de azért annyira nem mechanikusan, hogy saját maga számára is unalmas legyen. A szobatársa egyszer rányitott, amint ült a kanapén és szavalta a szöveget arról, miért gondolja magáról, hogy jó vezető. A szobatárs azt hitte, Bocknál becsípődött valami, aki viszont nem sokkal később 7 állásajánlatot kapott 5 cégtől, majd újabb 6-ot, mielőtt befejezte volna az álláskeresést. Miért? Mert gyakorolta.
szerző: Jobline
2015 március 16.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések